Обратно към пълната версия на статията »

Италия отрече да има планове за западна интервенция в Либия

Италия отрече да има планове за западна интервенция в Либия
БГНЕС
A A+ A++ A

Няма планове за разполагане на западни войски в Либия, заяви днес италианският министър на отбраната Роберта Пиноти по повод съобщенията, че специални френски части се бият срещу групировката "Ислямска държава" на либийска територия.

Няма планове за разполагане на западни войски в Либия, заяви днес италианският министър на отбраната Роберта Пиноти по повод съобщенията, че специални френски части се бият срещу групировката "Ислямска държава" на либийска територия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Това е немислимо, абсурдно, никой никога не е мислил за подобно нещо", каза Пиноти в интервю за Канал 5 на италианската телевизия.

Вчера вестник "Монд" съобщи, че френски спецсили и командоси участват в "тайна война" срещу "Ислямска държава" в Либия, заедно със САЩ и Великобритания. Джихадистката групировка засилва позициите си в страната в последните месеци.

Министерството на отбраната на Франция отказа да коментира. Запитана за твърденията на вестника, Пиноти каза, че миналите интервенции не са помогнали на страната. Командирът на либийските спецчасти Уанис Бухамада каза пред "Ройтерс", че "френската военна група в Бенгази се състои само от военни съветници, които консултират Либийската национална армия за борбата ѝ срещу тероризма, но не се бият".

Западните държави може да съдействат на Либия с военни съветници и инструктори, като оставят на местната власт да се сражава с "Ислямска държава". Страната все още няма правителство на националното единство, което да обедини двата кабинета в Триполи и Тобрук, чиито сили са във война.

Либия е разделена и на практика има две съперничещи си правителства и два парламента от лятото на 2014 г. - едните се намират в столицата Триполи, а другите в източния град Тобрук. Кабинетът в Тобрук е международно признат. Правителството там има подкрепата на армията, водена от ген. Халифа Хафтар, на Египет и на Обединените арабски емирства. Кабинетът в Триполи се ръководи от ислямистката организация "Мюсюлмански братя", на чиято страна стои широката ислямистка коалиция "Либийска зора", както и Катар и Турция.

През януари бе сформирано правителство на националното единство под егидата на ООН. Сега то се опитва да получи подкрепата на цяла Либия, но политическите спорове, както и въоръженият конфликт не са спирали.

През 2011 г. срещу страната бяха извършени въздушни удари от Франция, Великобритания и САЩ. По-късно те бяха заменени от операция на НАТО, подкрепена и от Италия, припомня ДПА.

Междувременно офисът на върховния комисар на ООН за правата на човека публикува днес доклад, според който военни престъпления срещу цивилни - жени, деца и мигранти - продължават да се извършват безнаказано в Либия, предаде още ДПА.

В документа е посочено, че всички страни в конфликта нарушават човешките права, без да се страхуват от наказателно преследване. "Най-поразителната констатация в този доклад е пълната безнаказаност, която продължава да цари там", заяви върховният комисар на ООН за правата на човека Зеид Раад ал Хусейн.

#Италия #Либия #военна намеса #Ислямска държава