Обратно към пълната версия на статията »

Ексшефът на БНБ Иван Искров вземал 20 хилядарки месечно, когато се срина КТБ

Ексшефът на БНБ Иван Искров вземал 20 хилядарки месечно, когато се срина КТБ
Иван Искров БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият управител на Българска народна банка Иван Искров е получавал заплата от близо 20 000 лева на месец в периода от 1 януари на 2014 до 30 юни на 2015 година. Информацията бе огласена от Гражданският съвет на Реформаторския блок и Демократи за силна България.

Депутатът от Реформаторския блок Петър Славов заяви, че по съдебен път са спечелили дело срещу БНБ за оповестяване на възнагражденията на Управителния съвет преди фалита на Корпоративна търговска банка.

В резултат на съдебното решение информацията е предоставена, допълни Славов. “На тогавашния управител са били близо 20 хиляди лева на месец, а за останалите членове на Управителния съвет - малко по-ниски. Това, което ни възмущава в цялата ситуация - защо толкова дълго трябваше да се мълчи по тази тема и защо са били раздавани такива големи бонуси. Тогава това е периодът точно преди фалита на КТБ, а бонусите са представлявали горе-долу 50% върху основната заплата”, коментира Славов, цитиран от БНР.

По думите на депутата чисто морално стои въпросът дали не е редно поне бонусите да бъдат върнати от тези членове на ръководството тогава на БНБ.

Мартин Димитров обяви, че реформаторите ще внесат законопроект за таван за заплатите в БНБ. “Не приемаме шефа на БНБ да взима четири пъти повече от премиера. В момента няма таван на заплатите на БНБ и те могат да си определят сами каквато желаят сума”, каза Димитров.

Според Радан Кънев, няма да приемат и варианта за пазарлък по квоти при определянето на бъдещия нов шеф на Комисията за защита на конкуренцията.

 

#БНБ #Искров #заплата #бонуси #КТБ