Обратно към пълната версия на статията »

Италия отчете рекордно ниска раждаемост за цялата си история

Италия отчете рекордно ниска раждаемост за цялата си история
sxc.hu
A A+ A++ A

През 2015 г. в Италия са се родили най-малко бебета в цялата история на страната, основана преди 154 години. За пръв път от три десетилетия населението е започнало да намалява, сочат данни на националната статистика ISTAT.

В допълнение на мрачната картина, смъртността е скочила с над 9% спрямо предходна година. Това означава и най-високия процент на смъртност от Втората световна война насам, както и неочаквано намаляване на продължителността на живота.

Икономиката не може да излезе от стагнациятя и през последните 5 години това се отразява на плановете на потенциалните родители, посочват от ISTAT.

"Както отсъствието на положителни перспективи за производителите спира инвестициите, по същия начин трудностите преo младите семейства и двойки – най-вече тези, свързани с работата и жилището – пречат на плановете им да си имат деца", се обяснява в годишния демографски доклад. "Общото усещане за несигурност на много нива от обществото" кара хората да изчакат повече преди да имат деца.

Средната продължителност на живота за италианките е намаляла от 85 на 84.7 години, а на мъжете – от 80.3 на 80.1 години. Това е най-резкият спад в рамките на една година от 1974г., откакто се води такава статистика.

През последните години числеността на населението се поддържа благодарение на имиграцията. Но от 2007 г. насам броят на имигрантите, получили право на постоянно пребиваване, е намалял наполовина до 245 000 души.

В същото време около 100 хиляди италианци за напуснали страната си миналата година, което е увеличение с 12.4%. "Италия губи привлекателността си както за чужденците, така и за собствените си граждани", коментира от ISTAT.

Комбинацията от всички тези фактори е намалила населението на страната със 139 000 души до 60.7 милиона. Това е първото понижение от 1986 г. насам и слагане край на почти непрекъснатия демографски възход от 1952 г. насам.

 

#Италия #раждаемост #статистика