Обратно към пълната версия на статията »

Туск: Ако Гърция излезе от Шенген, няма да решим проблемите

Туск: Ако Гърция излезе от Шенген, няма да решим проблемите
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

"Излизането на Гърция от Шенгенската зона няма да е решение за мигрантската криза в Европа", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в момент, в който Атина е под натиск от Европа за контрола на бежанската вълна.

„Изключването на Гърция от Шенген не решава никой от нашите проблеми. Това не преустановява войната в Сирия и не прави Европа по-малко привлекателна за мигрантите. Това не е общоевропейско решение“, каза Туск, който в момента е на посещение в Гърция. Той също така подчерта, че общността е длъжна да подобри защитата на външните си граници. „Ние сме длъжни да засилим защитата на външните граници на ЕС, не само на Гърция. Затова е необходима по-голяма подкрепа от ЕС и повече усилия от Гърция“, посочи още той.

Страните членки от самото начало на бежанската криза обвиниха Атина в усложняване на ситуацията, тъй като не контролира достатъчно добре границите си и не изпълнява изискванията на Шенгенското пространство. Миналата седмица Съветът на ЕС даде на Атина срок от три месеца да отстрани своите нарушенията. Ако Гърция не успее да направи това в срок, еврокомисията си запазва правото да промени Член 26 от Шенгенския кодекс. Според него страните от ЕС могат да затворят границите си с Гърция в срок от две години.

В своето изказване от гръцката столица Туск също така посочи, че бомбардирането на цели в Сирия от страна на Русия проваля шансовете за примирие в страната.

„Руското бомбардиране оставя малко надежда“ за решение на петгодишния конфликт в Сирия, заяви той. 

#Атина #Доналд Туск #Шенген #ЕС #Гърция