Обратно към пълната версия на статията »

Кралят на зулусите претърпя катастрофа, отказа визита в България

Кралят на зулусите претърпя катастрофа, отказа визита в България
Кралят на зулусите няма да може да дойде в България за откриването на Седмицата на южноафриканската култура, защото е претърпял тежка катастрофа. Снимка: nigeriantimes.com
A A+ A++ A

Кралят на зулусите няма да може да дойде в България за откриването на Седмицата на южноафриканската култура, защото е претърпял тежка катастрофа.

„Негово Величество крал Гудуил Зуелитини няма да може да дойде в България, за да открие Седмицата на южноафриканската култура 7–11 май 2012 г. Н.Пр. министър Рашидов бе дал съгласието си да бъде домакин на Краля на зулусите и обяви посещението му миналия месец“, съобщиха от Посолството на Република Южна Африка.

Преди великденските празници крал Гудуил Зуелитини и неговият антураж претърпели автомобилна катастрофа, в която загинали двама негови сътрудници.

Самият зулуски крал бил хоспитализиран и лекарите са го посъветвали да не пътува през следващите няколко седмици.

От Посолството на Южна Африка изразиха надежда, че кралят все пак ще може да посети България по-късно през тази година, в която се отбелязва 20-годишнината от началото на дипломатическите отношения между двете страни.

Южноафриканският заместник-министър на отбраната г-н Табанг Макуетла, който е учил в София през 80-те години на миналия век, докато е бил в изгнание от Южна Африка на апартейда, ще посети България през Седмицата на южноафриканската култура и ще открие тематична изложба в Държавния културен институт към Министерството на външните работи на 7 май, архивна изложба в Държавна агенция „Архиви“ на 9 май и празненството по случай Деня на свободата на Южна Африка на 8 май.

Заместник-министърът ще проведе и разговори с негови колеги от Министерство на отбраната.

#Република Южна Африка #Вежди Рашидов #Рашидов #министър на културата