Обратно към пълната версия на статията »

Танев: Ще има малко кадрови промени в МОН, Ваня Кастрева остава на поста си

Танев: Ще има малко кадрови промени в МОН, Ваня Кастрева остава на поста си
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

''За МОН би било съдбоносна грешка, ако уволнявам в големи количества,'' заяви пред журналисти министърът на образованието Тодор Танев, след като се чуха призиви за оставки заради скандала с учебните програми, предаде БГНЕС.

Запитан на какво ниво ще бъдат промените в екипа му, Танев обясни, че ще започне с това, което е по-спешно - хора в екипа му.  Той заяви, че Ваня Кастрева, която получи сериозно неодобрение от обществото, няма да бъде премахната от поста си.

Попитан какви ще са реалните промени в министерството, той отговори: "Много малки на този етап. Те са главно в най-близкото ми обкръжение."

Напрежението възникна, след като миналата седмица МОН публикува проектите за нови учебни програми за II, VI и VIII клас. От тази по литература за шести клас отпадат "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски и редица други произведения. В програмата по история за същия клас периодът 1396-1878 е представен по начин, от който е почти невъзможно да се разбере, че е имало османско владичество. Вместо "владичество", "робство", "иго" са използвани думи като "власт" и "съжителство", както и "взаимни влияния" между християни и мюсюлмани. Произведението на Паисий Хилендарски ще бъде разглеждано в 9-ти клас, като министърът заяви, че така ще бъде разбрано по-добре от учениците.

Той посочи, че вероятно ще предложи комисиите, които ще утвърждават учебниците да бъдат избирани на случаен принцип от един пул, който е предварително тестван за това какви връзки има - тайни или явни. Нещо трябва да се направи - най-мекото лекарство са комисиите, смята Тодор Танев.

Днес депутати от Патриотичния фронт се срещнаха с Танев в парламента. Депутатите от групата на Каракачанов и Симеонов поискаха оставките заместника на Танев Ваня Кастрева, на началника на кабинета му и на началника на дирекция "Образователни програми" в министерството. Според депутатите историята не може да бъде подменяна. Очаквайте подробности. 

#МОН #Ваня Кастрева #учебни програми #владичество #робство #присъствие #История славянобългарска