Обратно към пълната версия на статията »

Хематолози настояват за по-добра национална мрежа

Хематолози настояват за по-добра национална мрежа
A A+ A++ A

Лекари от Лабораторията по трансфузиционна хематология на "Пирогов" са категорични, че петте центъра в страната трябва да си сътрудничат, защото в сегашната ситуация в някой от районите може да се стигне до бракуване на кръв, докато в друг район има остра нужда по спешност.
    
Близки на пациенти, които се нуждаят от кръвопреливане, не могат да дарят кръв за тях, ако не са в района на населеното място на нуждаещия се, защото няма връзка за обмен на кръв между петте регионални центъра в България.

"Няма система за обмен на кръв между тези центрове. Ако има такава система, хората ще могат да даряват кръв за близките си навсякъде", обясни д-р Евгения Шурлиева от "Пирогов" пред БНР.

Евелина Динкова от Националния център по трансфузионна хематология обясни, че всеки ден дарената кръв влиза в специални лаборатории, в които се изследва.

Кръводарителите могат лесно да научат резултатите си чрез цифров код на сайта на центъра. Кръв не се прелива преди нейното диагностициране, категорична беше Динкова.

"Пациентите изпитват на гърба си нормативната база", коментира д-р Николай Андреев, директор на Националния център по трансфузионна хематология.

"Тази специалност е изключително недолюбвана от цялото съсловие, а без нея не може", алармира още д-р Андреев.
По думите му няма добро обучение на студентите, които трябва да знаят, че кръвта не идва от "Плод и зеленчук".
"Центровете имат информация помежду си, но трябва да могат свободно да обменят кръв и кръвни съставки", подчерта той.
Според него вече се обсъждат промени в нормативната база в министерството на здравеопазването.

Той призова за мащабна кампания за доброволно кръводаряване.

#Пирогов #кръв #кръводаряване