Обратно към пълната версия на статията »

Проф. Пламен Павлов: Образованието ни затъва в нихилизъм

Проф. Пламен Павлов: Образованието ни затъва в нихилизъм
A A+ A++ A

Целият дух на учебните програми все повече затъва в нихилизъм. Това каза в интервю проф. Пламен Павлов, специалист по история на Византия и средновековните балкански държави, преподавател във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" във връзка с отпадането от учебната програма по литература на "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски.

"Ако беше проблемът само с "История славянобългарска" и това, че би била преместена от 6-ти в 8-ми или някакъв друг клас, бихме могли да търсим някакво оправдание за подобни безсмислени и доста странни промени. Въпросът е, че целият дух на учебните програми все повече затъва в някакъв нихилизъм. Виждаме как отпада не само „История славянобългарска" на будителя на нацията Паисий Хилендарски, отпадат или се преместват „Къде си вярна, ти любов народна", "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово", каза той.

По думите му, те са част от формирането на една личност, на нейното национално и европейско мислене. „Много е на мода да се говори за европейски стандарти, за европейски практики, но все пак нека да припомним, че в химна на Франция се пее за родината. В тези учебни програми думата „родина” изобщо отсъства и това го казаха и географите в техните протести. 

#Проф. Пламен Павлов #образование