Обратно към пълната версия на статията »

Найденов донесе дъжд в Рияд, канят го пак

Найденов донесе дъжд в Рияд, канят го пак
Найденов изрази надежда скоро да има директна самолетна линия от България за Саудитска Арабия, което ще облекчи бизнеса в двете държави. Снимка: МЗХ, Архив
A A+ A++ A

С дъжд започна двудневното официално посещение в Саудитска Арабия на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, което доведе до поканата да гостува на всеки два месеца в арабската държава, за да вали.

Земеделският министър се пошегува с колегата си – министъра на земеделието на Саудитска Арабия Фахад Абдулрахман Балгунаим, че с идването си в Рияд е донесъл дъжда. В отговор Балгунаим му благодари и го покани да идва на всеки два месеца, за да вали, предаде агенция „Фокус“.

Найденов изрази надежда скоро да има директна самолетна линия от България за Саудитска Арабия, което ще облекчи бизнеса в двете държави.

Срещата между двамата е закрита за журналисти.

Очаква се българският министър да посети млечната ферма „Алсафаи“, която се намира в провинция Алхардж и Научно-изследователския център за дивата природа „Крал Халид“.

В делегацията, водена от Мирослав Найденов, са директорът на Агенцията по безопасност на храните д-р Йордан Войнов, както и представители на българския бизнес. Те са основно от секторите животновъдство и растениевъдство. С местния бизнес те ще обсъждат евентуални бъдещи сътрудничества.

През септември м.г. саудитският министър на земеделието бе на официално посещение в България. Тогава стана ясно, че Саудитска Арабия проявява интерес да инвестира в страната в производството на зърно, зелени фуражи, месо и риба.

Част от критериите на представителите на арабската държава за избор на място за инвестиции са благоприятните природни условия – плодородни почви, климат и вода, както и спазване на законовия ред, прозрачност в бизнес отношенията и липса на корупционна среда.

#Саудитска Арабия #Рияд #министър на земеделието и храните #Мирослав Найденов #България #Агенцията по безопасност на храните #д-р Йордан Войнов