Обратно към пълната версия на статията »

Официално: Базата на НСА – национален обект

Официално: Базата на НСА – национален обект
Първото решение на кабинета беше взето през 2010 година, но Върховният административен съд много бързо го отмени. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

За втори път в рамките на две години правителството реши да обяви използваната от Националната спортна академия „Васил Левски“ (НСА) учебна спортна база в Равда за обект с национално значение.

Първото решение на кабинета беше взето през 2010 година, но Върховният административен съд много бързо го отмени.

За разлика от предишното решение на кабинета, което се отнасяше за 135.3 дка, днешното е за 85 дка от базата, предаде БГНЕС.

Очаква се решението на кабинета да гарантира запазване целостта на базата и да регламентира възможността за ползването й от студенти за обучение по всички видове водни спортове, както и да предотврати извършването на дейности, възпрепятстващи осъществяването на учебния процес в академията.

„За втори път вземаме това решение и ще ви моля да го следите как се движи по институциите“, обърна се премиерът Бойко Борисов към ректора на НСА в началото на извънредното заседание на Министерския съвет във вторник.

„Ние превръщаме в обекти с национално значение и магистрали, и пречиствателни станции, и „Набуко“, и „Южен поток“ след време. И в един момент може да се окаже, че за проекти за милиарди с едно съдебно решение за един декар от тях някой може да дойде и да го загради и да каже, че вече там няма да има магистрала или поток с тръби“, каза Бойко Борисов.

„Истински се надявам хората от съдебната система да разберат мен и кабинета правилно, защото иначе това се оказва опасен прецедент“, допълни министър-председателят.

#„Южен поток“ #„Набуко“ #Министерски съвет #Върховният административен съд #Равда #министър-председател #премиер #Бойко Борисов #НСА