Обратно към пълната версия на статията »

Антитерористи в бурки пробвали да убият Багдади

Антитерористи в бурки пробвали да убият Багдади
A A+ A++ A

Командоси, покрити от глава до пети в черни мантии и бурки като мюсюлманки, успели да проникнат незабелязано в щабквартирата на “Ислямска държава” в столицата ѝ - сирийския град Рака, твърдят източници, цитирани в британските медии. Те се опитали да ликвидират лидера на ислямистите Абу Бакр ал Багдади, но акцията им имала само частичен успех.

8 британски войници убили няколко джидидисти по пътя си, след което махнали бурките и открили огън по изненаданите терористи, които не успели да се скрият от градушката от куршуми. Спецчастите даже успели да скрият оръжие, гранати и боеприпаси под широките дрехи.

Докато операцията била в ход, американски самолети нанесли въздушни удари по сгради в Рака, което накарало джихадистите да изпаднат в паника.

Операцията е била извършена преди 3 седмици. Главната цел - да се убие главатарят на джихадистите, не била изпълнена, защото той не е бил в щабквартирата.

“Ислямска държава” е орязала двойно заплатите на джихадистите, воюващи в Сирия, и те вече взимат близо 132 евро на месец, пише в. “Дейли мейл”.

Намалението е заради въздушните удари на международната коалиция начело със САЩ и на Русия по петролните находища, контролирани от “Даеш”, и по хранилищата за пари в брой на терористичната организация. В документ, създаден от финансовия отдел на екстремистите, пише, че решението засяга всички без изключение, включително главатарите на групировката. Според изданието парите ще се дават, както е било досега – два пъти в месеца.

 

#Багдади #Рака #ислямска държава