Обратно към пълната версия на статията »

Световни звезди ще изпеят "Турандот" в НДК

Световни звезди ще изпеят "Турандот" в НДК
A A+ A++ A

Последната опера на Пучини "Турандот" ще бъде представена в Зала 1 на НДК от звезден състав солисти на 24 февруари. Италианското сопрано Франческа Патане и доказалия безспорния си талант и харизма тенор Марио Маланини ще са главните действащи лица, заедно с носителката на Кристална лира Мария Цветкова и обичаните солисти Александър Крунев и Пламен Бейков. Легендата за жестоката китайска принцеса Турандот оживява на фона на музиката на гениалния Пучини под диригентската палка на Найден Тодоров и оркестъра на Русенска опера, съобщиха от "Монте Мюзик".

„Турандот” е опера за силните страсти, които ще се разгърнат на голямата сцена на НДК на фона на живописен декор, създаден от сценаграфа Борис Стойнов, с режисьор Нина Найденова. Продукцията ще пренесе зрителите в атмосферата на древен Пекин в едно неопределено, приказно време, където се съчетават източно великолепие и пищност с кървава жестокост, реалност със символиката. Красивата Турандот е обявила, че ще се ожени за този, който отговори на три нейни гатанки, но този който опита без да успее, ще се прости с живота си. Италианското сопрано Франческа Патане.

През 2016 г. се навършват 90 години от премиерата на оперния шедьовър на сцената на „Ла Скала“, а на 24 февруари ще имаме привилегията да гледаме родената в Милано Франческа Патане в ролята на Турандот. Франческа е дъщеря на едни от най-известните диригенти - Джузепе Патане, дългогодишен шеф-диригент на Миланската скала и Метрополитън в Ню Йорк. Още 5-годишна започва да свири на пиано. Израства в Ню Йорк, където за кратко има професионална кариера на модел, а през това време учи в Музикалното училище в Манхатън. Прави дебюта си в Театро Режио в Торино. Франческа Патане има огромен опит в произведенията на Пучини –най-популярни са изпълненията ѝ в „Турандот“, които наброяват над 150. Патане е призната за една от най-изящните изпълнителки на драматичния сопранов репертоар, позната е по целия свят с интерпретациите си на Абигаиле в „Набуко“, на Саломе и лейди Макбет. Гост-изпълненията ѝ я водят до почти всички италиански оперни зали и фестивали, както и до Берлин, Лондон, Хамбург, Виена, Ротердам, Москва, Будапеща, Ню Йорк, Чикаго, Токио и Рио де Жанейро.

Заради енергичното и мощното си присъствие, Франческа е чест партньор на световно признати диригенти и режисьори. Тенорът от Миланската скала Марио Маланини вече е любимец на българската публика благодарение на блестящите си гостувания в суперпродукции като “Тоска”, ”Кармен” и “Трубадур”. През 2015 г. сопраното Мария Цветкова получи “Кристална лира” за главната роля в “Катерина Измайлова”. За постановката на операта на Шостакович, Държавна опера Русе също беше удостоена с престижната “Кристална лира”. Традиционно "Монте Мюзик" и Русенска опера представят оперни суперпродукции на високо ниво, насочени към широката публика, която непрекъснато доказва своята любов към това изкуство. Селекцията на световните солисти и творческата реализация е дело на Маестро Найден Тодоров – един от най-гениалните български диригенти на новото време и директор на Държавна опера Русе. Билетите за “Турандот” с участието на Франческа Патане и Марио Маланини вече са в продажба в мрежите на Ивентим и Тикетпортал на цени от 20 до 80 лв.

 

#Турандот #опера #Италия #НДК