Обратно към пълната версия на статията »

България и Китай подписаха за сътрудничество срещу престъпността

България и Китай подписаха за сътрудничество срещу престъпността
Източник: МВР
A A+ A++ A

Споразумение за превенция и борба с престъпността подписаха в понеделник Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова и китайският й колега Гуо Шънкун, който е държавен съветник и министър на обществената сигурност на Китай, съобщи пресцентърът на МВР.

Правната рамка за сътрудничество в областта на правоохраната за последен път е била актуализирана през 1996 година, когато е подписано последното споразумение за сътрудничество между двете страни.

„В настоящата среда за сигурност заплахите и предизвикателствата са общи и техните решения са общи. Тясното сътрудничество с партньорските служби е ключово“, е заявила вицепремиерът Бъчварова по време на подписването.

Споразумението дава необходимата правна база за ефективно полицейско сътрудничество в противодействието на широк кръг престъпления, включително международния тероризъм и организираната престъпност, трафика на хора, наркотици и огнестрелни оръжия. Споразумението предвижда и обмен на експерти и обучение на полицейски служители. С него се разширява и кръгът от компетентни органи за изпълнение на споразумението, като от българска страна това ще са МВР и ДАНС. Българската страна постигна изричното регламентиране на защитата на личните данни, липсата на което досега беше пречка за ефективното сътрудничество на правоохранителните органи на България и Китай, обясняват от МВР.

От своя страна министър Гуо е определил международния тероризъм като най-голямото и най-неотложно предизвикателство пред сигурността в света. Борбата срещу финансирането на тероризма изисква засилено международно сътрудничество, е подчертал той по време на работната среща на двамата министри и техните екипи.

#МВР #България #Китай #споразумение #споразумение