Обратно към пълната версия на статията »

Денят 234, или световният празник на книгата

Денят 234, или световният празник на книгата
Празникът на книгата се отбелязва от четящите хора по целия свят вече 16-а година. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

В днешния понеделник, 23 април, отбелязваме Деня 234 – Световен ден на книгата и авторското право.

Той се чества в целия свят от 1995 г. насам, когато е обявен за празник от ЮНЕСКО, за да се насърчават четенето, публикуването и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право.

Датата не е избрана случайно, а е в чест на световноизвестните автори Мигел де Сервантес, Уилям Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега, починали на същия този ден през 1616 г.

По този повод в София и други градове на страната се организират различни мероприятия, съобщава „Дневник“.

Асоциация „Българска книга“ ще връчи в понеделник годишните си награди „Рицар на книгата“ на журналистите с най-голям принос при отразяването на издателския бизнес в България.

В Стара Загора и Асеновград пък ще се проведат маратони на четенето, организирани от местните общини, читалища и други просветни институции.

Испанският институт „Сервантес“ в София ще отбележи празника ден по-късно с участието си в колективно международно четене на романа „Дон Кихот де ла Манча“ на Мигел де Сервантес.

Международното четене се организира всяка година от Кръга по изящни изкуства в Мадрид и включва държави от Европа, Америка и Азия чрез видеоконферентна връзка. Четенето на целия роман продължава общо около три дни и започва на 23 април.

#Асоциация „Българска книга“ #Уилям Шекспир #Мигел де Сервантес #ЮНЕСКО #книги