Обратно към пълната версия на статията »

Арменците празнуват Коледа

Арменците празнуват Коледа
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На 6 януари арменците празнуват Коледа. Арменската църква отбелязва в един и същи ден и Коледа, и Богоявление.

Армения е първата страна, която официално приема християнството и Бъдни вечер е един от най-големите религиозни празници.

Учениците на Христос св. Тадей и св. Вартоломей разпространяват християнската религия през първи век от новата ера. И поради тази причина църквата се нарича Арменска апостолическа православна църква. През 301 г. по времето на св. Григорий Просветител християнството става официална религия в Армения.

Бъдни вечер се отбелязва по света на 5 януари, а Коледа на 6 януари. Масата в дома е подредена предварително. На Бъдни вечер за трапезата арменците приготвят солено тесто. Това е нещо като баница, в която се слага пара или копче.

Рибата е основно ястие и се пие червено вино. Освен това се прави традиционното ядене тафсос долма, т. е. сарми от булгур и кисело зеле.

На Рождество Христово арменците се поздравяват така: "Христос се роди и богояви да бъде благословено богоявлението му". На 6 януари се ходи на гости при роднини и приятели, разменят се малки подаръци.

Задължително се носят грис халва и бонбони. И за арменците, и за българите Рождество Христово е свързано главно с трапезата. За разлика от българите арменците обаче не кичат елха. Те стриктно спазват традицията за Голямата празнична литургия на 6 януари. 


#Коледа #Армения #църква #литургия #Христос #Богоявление