Обратно към пълната версия на статията »

Тестват днес Българската независима енергийна борса

Тестват днес Българската независима енергийна борса
A A+ A++ A

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще представи днес тестовия вариант на Българската независима енергийна борса.

До момента договор за участие на борсовия пазар е подписан единствено с ТЕЦ "Марица Изток" 2. Очаква се от началото на следващата година борсата да заработи в реални условия.

По план борсата трябваше да заработи на 8-ми декември, но собственикът ѝ „Българският енергиен холдинг“ поиска отлагане с 3 дни.

Освен с ТЕЦ "Марица Изток" 2 участие на борсата до момента са заявили още 15 производители. Първоначално борсата ще работи на принципа „ден напред“, като идеята е в края на следващата година търговията с електроенергия да премине в реално време.

Стартът на борсата стана възможен, след като към края на април беше подписано споразумение за сътрудничество с норвежката компания Норд пул спот (Nord Pool Spot), която държи пазара в Скандинавия, балтийските държави и Великобритания.

Според очакванията на министъра на енергетиката Теменужка Петкова първите месеци след въвеждането на пълната либерализация на енергийния пазар се забелязва тенденция на леко повишаване на цената на електрическата енергия, след което настъпва спад под цената преди либерализацията.

Битовите абонати ще могат да излязат на борсата от април нататък, като това няма да е задължително. Те могат да останат и на регулирания пазар, където цените се определят от комисията за енергийно и водно регулиране

#енергийна борса #Теменужка Петкова