Обратно към пълната версия на статията »

Най-мащабното българо-американско военно учение

Най-мащабното българо-американско военно учение
Американците, които вече седма година идват в Граф Игнатиево, са го предпочели заради респекта, който имат към българскитее бойни пилоти, твърдят военни. Снимка: Министерство на отбраната
A A+ A++ A

За първи път български и американски военни ще тренират заедно въздушни боеве по двойки в акция „Тракийска звезда 2012".

Американската авиобаза в Авиано, Италия, се мести за близо месец на военното летище Граф Игнатиево край Пловдив.

2 ескадрили от 30 изтребителя Ф-16 са вече в България за съвместните въздушни маневри „Тракийска звезда 2012", съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

Според висш военен мащабното прехвърляне се наложило заради крупен ремонт на летището в Авиано.

Американците, които вече седма година идват в Граф Игнатиево, са го предпочели заради респекта, който имат към българскитее бойни пилоти, твърдят военни, цитирани от „24 часа".

Според тях в последните години янките са загубили доста въздушни двубои с български асове в небето над Тракия.

За първи път българи и американци ще тренират въздушни боеве по двойки. В маневрите ще се включат и румънски МиГ-21, които са по-стари от българските МиГ-29, но са снабдени с по-модерни радари.

По сценарий на полигона „Корен" край Хасково янките ще хвърлят авиобомби, а българи ще ги охраняват от румънски атаки.

В полетите ще вземат участие самолети МиГ-29, МиГ-21, Су-25, Спартан С – 27J и американски изтребители F-16, блок 40.

Това е най-мащабното за авиобаза Граф Игнатиево чуждестранно пребазиране на оборудване, имущество и личен състав, заяви няколко дни по-рано пред „Фокус" капитан Надежда Топурова, началник на секция „Връзки с обществеността и протокол" на авиобазата, домакин на тренировката.

Основни цели на тренировката са задълбочаване на взаимоотношенията с партньорите от Военновъздушните сили на САЩ в Европа и усъвършенстване на летателно-тактическата подготовка на пилотите от двете страни.

Летателните задачи, които ще изпълняват българските и американски пилоти, са тактически прехвати в смесени групи и единични, и групови маневрени въздушни боеве.

В плана на тренировката са включени и изпълнението на учебни стрелби и бомбопускания на полигон „Елена".

Тази година учението ще бъде най-продължително. На 27 април 2012 г. ще се проведе Ден за високопоставени гости и медии. Допълнително ще бъдат оповестени гостите.

#Тракийска звезда #Авиано #Италия #Граф Игнатиево #Пловдив #Министерство на отбраната #Корен #Хасково #военновъздушните сили #САЩ #Европа