Обратно към пълната версия на статията »

МВФ ще събере достатъчно средства, за да пребори дълговата криза в Европа

МВФ ще събере достатъчно средства, за да пребори дълговата криза в Европа
Надявам се, че с общи усилия европейците ще съумеят да помогнат на испанското правителство, каза Кристин Лагард във Вашингтон. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Международният валутен фонд ще събере необходимите средства срещу разпространението на европейската дългова криза, заяви управителят на институцията Кристин Лагард.

Това потвърди и финансовият министър на Япония Ян Азуми във Вашингтон.

„Мисля, че е много възможно да постигнем сума, близка до целта ни от 400 млрд. долара“, коментира Ян Азуми и допълни, че това ще даде стабилност на глобалната икономика.

Новината предизвика леки повишения в стойността на еврото в Азия в петък. Единната европейска валута се обменя за 1.3145 долара и 107.23 йени в Токио, сравнено с 1.3134 долара и 107.17 йени от късно вечерта в четвъртък в Ню Йорк.

Азуми направи това изявление след края на първия ден на двудневната среща на финансовите министри и ръководителите на централните банки на 20-те най-големи икономики в света.

Часове преди днешната среща на страните участнички и Световната банка Кристин Лагард бе принудена да опровергава слуховете, че се готви акция за спасяване на Испания от кредиторите й, предаде БНР.

„Няма такава нужда в момента. Надявам се, че с общи усилия европейците ще съумеят да помогнат на испанското правителство. То взе наистина сериозни мерки за трудовия пазар, фискалната консолидация, контрол върху бюджетите на автономните области, рекапитализация на банките. От своя страна, европейците увеличиха съществено „защитната стена“ срещу дълговата криза“, заяви Кристин Лагард.

Преди време МВФ си постави за цел да събере половин трилион долара гаранции за финансовите пазари, припомня АФП.

Слабият отзив на потенциалните кредитори наложи намаляване на сумата до 400 млрд. долара. До този момент са събрани около 80 процента от нея.

След като Европейският съюз, Япония и няколко малки държави направиха своите залози, а Съединените щати отказаха да се обвързват с нови ангажименти, сега надеждите за помощ са насочени към новозабогателите страни от групата БРИК - Бразилия, Русия, Индия и Китай.

#Международен валутен фонд #МВФ #Кристин Лагард #Япония #финансов министър #дългова криза #Европа #Световна банка #евро