Обратно към пълната версия на статията »

AFP: Вероятно ще има наплив на туристи към Южна Европа и Персийския залив след трагедията в Египет

AFP: Вероятно ще има наплив на туристи към Южна Европа и Персийския залив след трагедията в Египет
A A+ A++ A

Катастрофата на руския пътнически самолет в Египет може да утежни кризата в туристическия сектор в Северна Африка, като предизвика пренасочване на туристите към по-сигурни дестинации в Южна Европа и Персийския залив, коментират експерти пред AFP.

След катастрофата и хипотезата, че инцидентът може да е предизвикан от бомба, Русия забрани временно полетите до Египет. От своя страна британците също се отдръпват от тази дестинация. Преди катастрофата около 62% от туристите, които са пристигали в египетския курорт Шарм ел Шейх със самолет, са били граждани именно на двете страни.
През 2014 година 9,9 милиона туристи са посетили Египет, което е доста под регистрираните 14,7 милиона през 2010 година, тоест преди „арабската пролет“.

Другите страни от Северна Африка също ще пострадат от катастрофата в Египет. Надежда Попова от консултантската компания „Юромонитор интернешънъл“ посочва, че много планирани почивки са били отменени. Според нея Дубай, Абу Даби, Катар и Оман са дестинации, които може да заместят Мароко.

Други страни, които може да се облагодетелстват от преориентирането на туристите, са Гърция, Кипър, Испания, Италия и България, тъй като това са високо ценени от руснаците почивни дестинации.

Въпреки близостта си със Сирия, с новите си летища и хотели и с добра репутация по отношение на сигурността, Турция също може да привлече туристи.

#Южна Европа #Персийски залив #Египет #руски самолет #туристи #експерти