Обратно към пълната версия на статията »

Йордан Цонев: Идеята на Дянков за Сребърния фонд е удар срещу лева

Йордан Цонев: Идеята на Дянков за Сребърния фонд е удар срещу лева
Аз смятам, че не е приоритет доходността в този фонд, а е приоритет стабилността, заяви икономистър Йордан Цонев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Икономистът Йордан Цонев, заместник-председател на парламентарната група на ДПС, определи законопроекта за Сребърния фонд на финансовия министър Симеон Дянков като удар по стабилността на лева.

„Макар и Валутният фонд да функционира по друг начин, Сребърният фонд е част от международните резерви на страната и обръщането му в ценни книжа ще дестабилизира тези международни резерви на БНБ“, коментира Йордан Цонев пред БНР.

Той припомни кризата в България от 1996–1997 г. и подчерта, че и най-малките опасения за застрашаване на финансовата стабилност на страната са достатъчни да не се правят експерименти в тази област.

Идеята на Симеон Дянков е да увеличи доходността на Сребърния фонд, като инвестира средствата от него в държавни ценни книжа.

Според икономиста Йордан Цонев това е „пълен абсурд“, защото, ако „министърът на финансите, който е и ръководител на Сребърния фонд, си емитира книжа и си ги купува, в това няма никакъв пазар“.

„Аз смятам, че не е приоритет доходността в този фонд, а е приоритет стабилността. Защото може в годината да се увеличи доходността на фонда, но да се намали стабилността в пъти“, заяви още Йордан Цонев.

След становището от сряда на Европейската централна банка (ЕЦБ), която се обяви против законопроекта за Сребърния фонд на Министерството на финансите на България, депутатът от ДПС коментира, че единствен вицепремиерът Симеон Дянков подкрепя този законопроект.

По думите на Йордан Цонев всички останали – експерти, политици, неправителствени организации, БНБ, а вече и ЕЦБ, са против.

„Озадачен съм, че отново отвън трябва да напомнят кое е правилно“, коментира депутатът от ДПС.

#Йордан Цонев #икономист #Сребърен фонд #ДПС #Симеон Дянков #министър на финансите на България #финансов министър #ЕЦБ #БНБ