Обратно към пълната версия на статията »

Президентът награди патриарх Неофит с орден "Стара планина"

Президентът награди патриарх Неофит с орден "Стара планина"
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев връчи орден "Стара планина" I степен на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за изключителните му заслуги към България.

„Неведнъж, във времена на бури и изпитания, нашата църква е изпълнявала историческата си мисия на духовна опора и надежда за народа“, каза държавният глава на тържествената церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. „Днешната церемония е знак за дълбокото ни уважение към личността на Патриарх Неофит, но и признание за изключителната роля на Българската православна църква за опазването и духовното израстване на българския народ през вековете“, подчерта Росен Плевнелиев.

Президентът посочи, че днешният свят ни изправя пред не малко сериозни кризи и ни напомня за изключителната нужда от духовни водачи, които с авторитета си да ни помагат в търсенето на доброто и смисъла и да ни насочват в правия път. „Във Ваше лице българският народ има своя мъдър напътственик и духовен водач, който ни води по пътя на народното единство и разбирателство“, обърна се държавният глава към патриарх Неофит.

Президентът припомни, че от началото на своя духовен път до днес патриарх Неофит продължава да печели уважението и любовта на миряните. Като Левкийски епископ, като председател на църковното настоятелство на храм-паметника „Св. Александър Невски“, като митрополит на Доростоло-Червенската, а по-късно на Русенската епархия, а днес вече и като глава на Българската православна църква винаги е служил отдадено и с мисъл за единството на Църквата и за добруването на своя народ.

„Нравствеността, съхраняването на традиционните ценности и семейството, културното ни наследство, мирът, справедливостта и съгласието в обществото са обща грижа на духовната и светска власт“, заяви по време на церемонията патриарх Неофит. Той подчерта, че държавата и Църквата трябва да си взаимодействат по-активно в социалната сфера, в образованието и възпитанието на младите хора, в поддържането и опазването на духовните средища и културните ни паметници.

Все повече политически лидери разбират определящата роля на вярата за светогледа и ценностната система на хората, за отношението им към техните ангажименти като граждани на страната и членове на обществото, за целия им живот, заяви още в изказването си патриарх Неофит. Българският патриарх увери, че в своето служение е воден от разбирането, че „когато Бог ни е възложил такава отговорност, трябва да приемаме своя пост като служение на ближните, да се грижим за благоденствието на тези, които Бог ни е поверил, защото от всекиго, комуто много е дадено, много и ще се иска. И комуто много е поверено, от него повече ще се изисква“.

Патриарх Неофит припомни също, че народните водачи в нашата историята, за които си спомняме с възхищение и благодарност, имат една обща характеристика: жертвено служение в името на Църквата и Отечеството в изпълнение на евангелската заповед за любов към Бога и ближния. „Онази любов, която е дълготърпелива, пълна с благост, не завижда, не се превъзнася, не се гордее, не безчинства, не дири своето, не се сърди, зло не мисли, не се радва на неправда, а се радва на истината, всичко извинява, на всичко вярва, на всичко се надява, всичко претърпява. Ако имаме такава любов, Бог ще ни предаде мъдрост, разсъдителност, сили, добри съработници, за да вършим достойно възложеното ни служение, и ще увенчае с успех трудовете ни“.

На церемонията присъстваха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, представители на правителството, председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров. Негово Светейшество патриарх Неофит беше придружаван от Ловчанския митрополит Гавриил, Варненския митрополит Йоан, Браницкия епископ Григорий, гл. секретар архим. Герасим.

#патриарх #Неофит #президент #Росен Плевнелиев