Обратно към пълната версия на статията »

Работодателите: Исканията на полицаите са за спиране на реформите в МВР

Работодателите: Исканията на полицаите са за спиране на реформите в МВР
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Национално представителните работодателски организации в България обявиха, че са силно обезпокоени от вълната от полицейски протести в страната.

"Безпокойство будят, както начинът, по който се извършват протестите, така и целите на протеста. Несъмнено, начинът на провеждане на протеста беше неприемлив, но много по-неприемливи са исканията на протестиращите. На практика, това са искания за спиране на всякакви реформи в сектор „Сигурност“ и за придържане към сегашното положение на получаване на привилегии и социални придобивки, без да има каквито и да са индикатори, критерии и измерители, доколко въпросните привилегии са заслужени", се казва в изявление на организациите.

Според работодателите е напълно неприемливо липсата на материално-техническа обезпеченост за дейността на органите на реда да се посочва като аргумент за възпрепятстване на реформата в пенсионното осигуряване.

"Солидарният характер на осигурителната система предполага и солидарно участие в нея на всички представители на обществото, вкл. на заетите в специалните ведомства. Тежестта на реформите трябва да бъде понесена пропорционално от всички българи и не следва от това задължение да бъдат освобождавани определени обществени групи или съсловия. Увеличаването на възрастта за пенсиониране на заетите в МВР е в унисон с промените в условията за пенсиониране на останалите български граждани", се казва още в документа.

#работодателски организации #протест #пенсии #реформи #пенсиониране #пенсии