Обратно към пълната версия на статията »

НАСА съобщава нови разкрития за Марс

НАСА съобщава нови разкрития за Марс
A A+ A++ A

В 21:00 българско време се очакват нови разкрития на НАСА  за Марс. От централата на космическата агенция във Вашингтон ги определят като "ключови" в съобщението за извънредния брифинг.

Не се съобщава какво е естеството на откритието. Досега американската космическа агенция по същия начин съобщи за откриването на много подобна на Земята екзопланета, а преди месец - че има сериозни доказателства за наличието на солена течаща вода на Марс.

Събитието ще се излъчва на живо по телевизионния канал на НАСА.

Медиите гадаят каква ще бъде новината по участниците в пресконференцията:

Майкъл Майер (Michael Meyer), водещ учен в програмата за проучване на Марс към централата на НАСА

Брус Джакоски (Bruce Jakosky), главен изследовател в Лабораторията за атмосферна и космическа физика (LASP) от Университета на Колорадо, Боулдър и космическия кораб MAVEN (Mars, Atmosphere and Volatile Evolution), който е на орбита около Марс

Джаспър Халекас (Jasper Halekas), водещ учен от университета в Айоваи мисията MAVEN

Якхъ Донг (Yaxue Dong), член на научния екип в LASP и MAVEN

Дейв Брейн (Dave Brain), член на научния екип в LASP и MAVEN

Прави впечатление, че преобладават учени, свързани с космическия кораб MAVEN, който е на орбита около Марс и изучава горната атмосфера на Червената планета.

Космическият кораб носи осем различни сензори на борда си, включително йонен масспектрометър и магнитометър, а според НАСА неговата цел е да определи ролята, която е изиграла през времето загубата на летливи вещества от атмосферата на Марс в космоса, давайки възможност да се вникне в историята на атмосферата на Марс и климата, течната вода, а и обитаемостта на планетата.

Според наблюдатели най-вероятно и заслужаващо специална пресконференция е евентуалното откриване на метан в атмосферата на Марс, което би намекнало, че Червената планета може да е "по-жива" биологично или геоложки, отколкото се смяташе досега.

#НАСА #Марс #MAVEN