Обратно към пълната версия на статията »

Национален флаг във всяка класна стая в Котел

Национален флаг във всяка класна стая в Котел
Снимка: Кристиан Костурков
A A+ A++ A

От днес във всяка класна стая в Котел ще има българско знаме. Местната организация на ВМРО зарадва учениците в града със специални подаръци за Деня на народните будители, който е и официален празник на Котел. Всяка класна стая получи по един трибагреник, който да напомня на учениците от всички класове, че са българи, живеят и учат в България и в един от най-емблематичните възрожденски градове у нас, дал на родината ни имена като Софроний Врачански, Неофит Бозвели, Петър Берон, Георги Раковски и още много именити дейци и защитници на българщината.

Денят на народните будители и празникът на Котел бяха отбелязани със специални тържества, които започнаха от центъра на града и продължават до вечерта. На площада пред общината се събраха много ученици и местни жители. Местните лидери поздравиха с празника котелчани и гостите на града. Своето послание отправи и главният архиерейски наместник в Котел отец Димитър. Учениците пък поднесоха венци и цветя пред паметника на Г.С.Раковски.

Веднага след това местните представители на ВМРО отидоха в двете училища – Националното училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев" и СОУ "Георги Ст. Раковски". Там директорите получиха от председателя на общинската организация на ВМРО, досегашен кметски наместник, а от миналата неделя и избран за кмет на село Медвен още на първия тур на изборите Кънчо Дънеков, както и от областният председател на партията за област Сливен Георги Георгиев, български знамена, които да бъдат окачени във всяка една класна стая в двете училища. На събитията присъства и председателят на Общинския съвет на Котел Христина Чолакова. Българските трибагреници зарадваха не само децата, но и директорите на двете училища, които ги приеха с благодарност и оцениха високо инициативата.

Двете учебни заведения във възрожденския град бяха първите в областта, които получиха български трикольори от местните структури на ВМРО. Инициативата обаче продължава. От партията са решили да подарят на всяка една класна стая на всяко едно училище в област Сливен по едно национално знаме, което ще се случи в близко бъдеще.

#Котел #ВМРО #знаме