Обратно към пълната версия на статията »

ВСС се обяви против бюджет 2016

ВСС се обяви против бюджет 2016
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

''Очакваме този наш дебат за бюджета на съдебната власт да не е пререшен с този законопроект. И наистина да се осъзнае необходимостта, че, ако искаме да имаме една стабилна и правова държава трябва самите институции да спазват законите и особено тези, които те самите са създали.''

Това каза представляващият ВСС Соня Найденова след извънредното заседание на ВСС, на което кадровиците в съдебната система обсъждаха проекта за бюджет на съдебната власт за съдебната власт за 2016 г., предаде БГНЕС.

С молба за становище, той изпратен на ВСС вчера от Финансовото министерство. След около 2-часови обсъждания днес, ВСС все решение, което ще изправи към МС с категоричната си позиция.

Първо, че не е спазена бюджетната процедура, т.е. не са спазени сроковете за съгласуване, което отнело на ВСС възможността да направи изключително задълбочена и детайлна обосновка по предложенията за бюджета.

На второ място изразяват принципното си и остро несъгласие с изготвения проект за финансовите параметри на бюджета на съдебната власт за 2016 г., - те се разминават с предложенията на ВСС от юли където той е за малко над 542 млн. лв., а МФ предлага приблизително 473 млн. лв. ВСС изразяват и своето категорично и ясно несъгласие с предвидената промяна, която се прави с преходните и заключителни – така, че най-ниската заплата за съдия, прокурор или следовател в системата да може да се определя всяка година с Закона за бюджета за следващата година.

„Смятаме, че по този начин, така предложената разпоредба на параграф 2 влиза в остро противоречие с разпоредбата на чл. 117 от конституцията, тъй като механизма на формиране на възнагражденията на магистратите е създаден именно, за да гарантира независимостта не само на бюджета на съдебната власт,а и на съдебната власт като цяло и по този начин да гарантира и независимо правораздаване”, обясни Найденова.

В МС и НС ще бъдат изпратени и всички становища, декларации, обръщения, отворени писма на магистрати и служители от страната, които са взели отношение по този въпрос. В четвъртък следобед ще има нова среща на представители на съдебната власт с министъра на финансите Владислав Горанов. 

#магистрати #ВСС #Владислав Горанов #проект #бюджет #разпоредба