Обратно към пълната версия на статията »

Връщаме се към астрономическото време тази нощ

Връщаме се към астрономическото време тази нощ
A A+ A++ A

В 4:00 ч. на 25 октомври преминаваме към зимно часово време. Това означава стрелките на часовника да се преместят един час назад.

На практика с тази промяна се връщаме към астрономическото време. 

За първи път във Великобритания времето се е сменило през 1916 година и това се е запазило и до днес.Целта е да се възползваме максимално от дневната светлина през лятото. По този начин хората се възползват максимално от слънцето, а това, от своя страна, води до пестене на електроенергия.

По света 82 страни се възползват от смяната на времето, но в същото време 159 страни не го правят. При някои поради геогрофското им положение тази промяна не носи полза.

Страните около екватора и тропиците например не местят стрелките на часовника, защото при тях светлата част на деня не се променя особено, въпреки че Чили и Бразилия са го въвели. Сред страните без лятно часово време са Япония, Индия и Китай.

За по-лесно запомняне на сезона, когато преместваме часовника, на английски има следния мнемонически израз – “spring forward, fall back”,  който е игра на думи с два превода – „отскача напред, пада назад“, но също и „напролет напред, наесен назад“.

 

#зимно часово време #назад