Обратно към пълната версия на статията »

България извън Шенген е риск и за целия ЕС, убедена е Кунева

България извън Шенген е риск и за целия ЕС, убедена е Кунева
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Оставянето на България извън Шенген поставя в риск както страната ни, така и целия Европейски съюз. Това каза вицепремиерът Меглена Кунева в ефира на БНР.

По думите и ние трябва да имаме ясна пътна карта. "Ако очакваме да бъдем поканени и помолени да влезем в Шенген – това са много криви сметки", заяви Кунева.

Тя посочи, че не знаем къде сме при тази миграционна вълна и при интензивното сътрудничество на страните по отношение на общата европейска граница.

"Затова и определих състоянието, в което се намираме като ничия земя", отбеляза вицепремиерът.

Кунева обясни, че ние не можем да преследваме по горещи следи хора, нарушили шенгенското законодателство, защото нямаме пълен достъп до вътрешните системи на Шенген и не можем да проверим хората, които влизат през нашата граница, дали те са издирвани.

"На въпроса "Фронтекс" да охранява българската външна граница няма отговор", заяви Кунева.

"В Шенген се говори за интелигентни граници. Ние откъде ще вземем парите, за да направим нашите граници по –сигурни? През българският бюджет ли, точно сега ли? Безотговорно е ние да спрем да настояваме, въпреки изключително тежките събития".

Кунева обясни, че инцидентът, при който афганистански имигрант почина вследствие на куршум, изстрелян от български граничен полицай край Средец, е нещастен случай.

"Гранична полиция е българска институция и ние трябва да ѝ вярваме. Не може да се употребяват думи като убийство", каза още Кунева.

#Шенген #бежанци #Средец