Обратно към пълната версия на статията »

Митов: Каквито и да се международните реакции, България ще защити репутацията си

Митов: Каквито и да се международните реакции, България ще защити репутацията си
A A+ A++ A

Каквито и да се международните реакции, България ще защити репутацията си, заяви външният министър Даниел Митов по повод на инцидента със застреляния чужденец край нашата граница.

"Не сме отказали на никого, когато става въпрос за бягство от война, но това трябва да става по съответния ред", коментира Митов пред бТВ.  Той призова разследването да покаже не само дали са превишили правата си граничните полицаи, а и с какви намерения групата е пресекла границата.  "Ние имаме отговорности и ги изпълняваме”, категоричен беше външният министър.

Министър-председателят Бойко Борисов правилно е напуснал Европейския съвет след съобщението за стрелбата в Средец според Митов. Малко преди това нашето писмо се е превърнало в основа на бъдещата политика по отношение на миграцията, а именно - да се подкрепят страни извън ЕС, като Турция и Ливан.

Митов посочи, че бежанските центрове извън ЕС трябва да бъдат подпомагани.

За отказа на България да се предостави въздушен коридор на руски хуманитарен самолет, който вчера е доставил провизии в Сирия, Митов обясни:

„Руснаците се забавиха с искането си и не спазиха определения срок, в който се подава заявлението за осигуряване на въздушен коридор. Те много добре знаят какви са сроковете, но не ги спазиха. Всеки ден издаваме или не разрешения за полети. Руснаците си имат алтернативни маршрути и са си превозили каквото е трябвало, до където е трябвало. Ще намерим начини за по-добри действия с нашите руски колеги и ще си сътрудничим”, каза външният министър.

Митов коментира и задочния диалог на руския външен министър Сергей Лавров и българския премиер Бойко Борисов. Дипломат №1 на Русия заяви, че министър-председателят трябва да се срамува от изказването, че големи енергийни проекти са били спрени заради американския интерес. Борисов заяви, че не е бил разбран правилно.

„Не само, че не ме е срам, когато един проект не е в полза на страната, който не е направен по правилата, няма нищо драматично в това да бъде спрян”, заяви Митов. Според него тезата, че България се е отказала от определени проекти в полза на друга държава, е манипулативна: „Това е абсурдно твърдение и гранични с невъзпитаното поведение”.

Даниел Митов даде разяснения и за предстоящия вот, по-специално за секциите в чужбина. Около 300 секции ще бъдат разкрити в други държави и ще бъдат командировани 123 души, което е „доста по-малко от очакваното”.

По думите му това е станало след като с ЦИК и организациите на българите в чужбина са били координирани местата, където се очаква да има най-голям интерес към вота.

„Около 1.5 млн. лева са заделени за разходи по организацията на референдума в чужбина”, заяви Митов.

#Даниел Митов #Бойко Борисов #Средец