Обратно към пълната версия на статията »

Сепаратистите спечелиха изборите в Каталуня. А сега накъде?

Сепаратистите спечелиха изборите в Каталуня. А сега накъде?
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Партиите, борещи се за независимост на Каталуня от Испания, са получили над 50% от гласовете и повечето места в парламента на местните избори в неделя, съобщава вестник „Мундо”. 

При над 80% преброени гласове сепаратистката коалиция "Заедно за "да" получава 63 места. Другата сепаратистка формация – крайнолявата "Кандидатура за народно единство" получава 10 места. Заедно те се контролират 73 места от общо 135-те.

Това означава, че сепаратистите имат абсолютно мнозинство, за което са необходими 68 места.

От противниците на независимостта партията „Граждани“ получава 20 места, „Каталуня, възможно е“ – 16 места, социалистите получават 13 места, а „Народната партия“- 12 места.

Досегашният премиер на Каталуня, Артур Мас обяви победата в неделя. Той държа реч на четири езика - каталунски, испански, английски и френски пред хиляди поддръжници, събрали се в центъра на Барселона.

Анализатори твърдят, че ако резултатите от вота останат тези до обявяване края на изборния ден то независимостта на Каталуня ще бъде факт най-много след 18 месеца.

Консервативният премиер на Испания Мариано Рахой бе категоричен в навечерието на изборите, че няма да позволи отцепване на богатата провинция при никакви обстоятелства. Той подчерта, че нито каталунците, нито Испания, ще спечелят от разделение.

Европейските институции предупредиха, че ако Артур Мас изпълни заканата си и след 18 месеца обяви независимост, провинцията автоматично ще излезе Евросъюза и от еврозоната.

ЕС предупреди също, че богатата област с население 7,5 млн. души ще претърпи огромни икономически загуби. Това може да е пагубно и за Испания, тъй като банките и големите компании ще се оттеглят.

Каталуня е най-развитата икономическа област на Испания. Това се дължи на добрите транспортни комуникации – над 1,200 км автомагистрали, голяма гъстота на железопътните линии, три международни летища и фактът, че пристанището на Барселона е най-голямото в Средиземно море.

Сепаратистите са недоволни, че голяма част от данъчните приходи на провинцията отиват за помощ на по-бедни региони и това обезсилва борбата й с икономическата криза.

От всички 5 500 фирми, намиращи се на територията на Испания, 3000 развиват дейността си в Каталуния, като 40% от тях съществуват повече от повече от 10г.- факт, доказващ стабилното развитие на бизнеса в тази област. В Каталуния се намират 62% от всички френски фирми в Испания, 61% от всички испански фирми и 60% от всички американски фирми. Според официални статистики Барселона е на 4-то място сред всички европейски градове по отношение на условията за развиване на бизнес – след Лондон, Париж и Франкфурт.

#Каталуня #Испания #Артур Мас #Мариано Рахой #сепаратисти #избори