Обратно към пълната версия на статията »

Сърцето на кралица Мария поема към Карпатите

Сърцето на  кралица Мария поема към Карпатите
A A+ A++ A

Преминало дълъг път от двореца в Балчик през Националния исторически музей на Румъния сърцето на румънската кралица Мария Единбургска /Сакс-Кобург-Готска/ ще намери покой в двореца в Карпатите, където тя умира, съобщава АФП.

Затворено в малка сребърна кутия, сърцето на Мария – внучка на британската кралица Виктория, „ще бъде поставено на плинт зад дивана, на който тя е починала на 18 юли 1938 г.“, се казва в съобщение на нейното семейство.

От 3 ноември неговият нов дом ще бъде замъка Пелишор като до сега то е било в Националния исторически музей на Румъния.

Мария е била съпруга на крал Фердинанд Първи, който е управлявал Румъния от 1914 г. до 1927 г. Преди смъртта си тя е пожелала сърцето й да бъде оставено в двореца в Балчик, който по това време принадлежи на Румъния. След връщането на Южна Добруджа на България съгласно Крайовската спогодба от 7 септември 1940 г., кралското семейство е принудено да премести сърцето на кралицата в замъка Бран в Карпатите.

Параклисът в Бран обаче е „осквернен по време на комунистическия режим“ и сърцето й е трябвало да бъде преместено в Националния исторически музей, се казва още в съобщението на семейството.

Кралица Мария е родена през 1875 г. в Англия. Неин баща е принц Алфред, син на кралица Виктория. Тя е представител на Сакс-Кобург-Готската династия, от която са и българските царе. През 1893 г. тя се жени за принц Фердинанд Първи, който в последствие наследява румънския трон от своя чичо Карол Първи. Бракът между двамата не е щастлив и според историците не всички от петте деца, които кралица Мария ражда, са на Фердинанд.

По време на Първата световна война /1914-1918/ Мария участва дейно в политическия живот на Румъния като освен това е и милосърдна сестра на „Червения кръст“ и помага на ранени войници. След смъртта си тя е погребана до Фердинанд в манастира Курта де Арджеш.

#Балчик #Южна Добруджа