Няколко прости съвета за справяне с пролетната умора

Няколко прости съвета за справяне с пролетната умора
Доц.д-р. Даниела Попова, специлист по хранене и диететика
A A+ A++ A

След тежката празнична храна трябва да заложим на балансирана диета и упражнения, съветват диетозлози. Традиционно, по време на Великденските празници отрупваме трапезата си със специалитети и висококалорични храни. Обилното хранене, в комбинация с неприятните симптоми на пролетната умора като лошо настроение и понижен  тонус, ни карат да се чувстваме отпаднали точно в сезона, който събужда природата за нов живот. Какво причинява  това състояние на организма и как можем да го надвием?

Пролетната умора се появява в

резултат на липсата на слънчева светлина през зимата

намалената физическа  активност и по-тежката диета през студените месеци. Време е и да настроим часовниците и  организма си към лятното часово време, в резултат на което се чувстваме изтощени, раздразнителни и се  концентрираме трудно. Пролетната отпадналост обаче може лесно да бъде преборена, ако изберем подходяща диета и започнем да спортуваме повече.

Упражненията ще ни ободрят, а и ще помогнат да влезем във форма за лятото. През зимата тялото ни страда от липсата на витамин D и ако изберем спорт на открито, ще наваксаме бързо със слънчевите лъчи. Добри решения са

карането на колело, бягането в парка или просто разходка на открито

Но най-верният ни съюзник в борбата с пролетната умора е правилната диета. Естествени източници на витамин D са сьомгата и рибата тон, както и рибеното масло, гъбите, яйцата, млякото, овесените ядки и меките трапезни маргарини.

През зимата традиционно консумираме по-тежки храни, затова е добре през пролетта да ги заменим с пресни продукти - зеленолистни зеленчуци, които в този сезон са в изобилие и цитрусови плодове за повече свежест. Пиенето на  голямо количество течности също е много важно, за да събудим организма си.

Два литра вода на ден са просто задължителни

За да добавите вкус, пригответе си освежаваща напитка от лимонов  сок, настърган джинджифил и мед. Няма да сбъркате, ако замените сутрешното си кафе с неподсладен чай.

Ако имате навика да похапвате между храненията, по-добре заменете вредните висококалорични сладкиши с пресни плодове или сурови ядки.

„В този период от годината организмът ни има

най-голяма нужда от витамини, минерали и микроелементи

поради физическата отпадналост, която усещаме, каза доц. д-р Даниела Попова, специалист по хранене и диететика в УМБАЛ "Царица Йоанна" (ИСУЛ). Пълнозърнесите храни са добър източник на фибри, желязо и витамини можем да си набавим от спанака и цитрусите, а важните Омега 3 и 6 мастни киселини ще открием в мазните риби, меките трапезни маргарини, ядките и семената".

Следпразничните дни са перфектният момент за започнем да спазваме тези прости правила в всекидневието си и  да прекатраме един от най-хубавите сезони в добро настроение и добра форма.

#Даниела Попова #хранене #диетолог #диета #здраве #умора #пролетна умора #витамини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"