Ще слагаме чипове и на домашните котки

Ще слагаме чипове и на домашните котки
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Микрочип за домашните котки, предвижда нова промяна в Закона за защита на животните и в Закона за ветеринарно-медицинската дейност. След като за кучетата това вече е задължително, чип ще се изисква и за мъркащите любимци, а при отказ - ще се забранява ваксината срещу бяс. 

Някои животни вече имат микрочипове, но това е по преценка на стопаните им. Чипирането обаче ще стане задължително за котки и ще стува между 30 и 50 лева. Благодарение на устройството може да се установи чие е животното, ако то се изгуби.

Целта е да се реши проблемът с бездомните животни и да се затегне контролът над хората, които изхвърлят на улицата домашните си любимци.

"Бездомните животни са се появили на улицата благодарение на безотговорността на нас, хората. След като има задължително чипиране, това ще даде възможност и за налагане на санкции”, коментира д-р Марина Иванова от фондация „Четири лапи”.

Предвиждат се и още промени. Според тях собствениците на зоо-магазини ще съобщават в местната дирекция по безопасност на храните данните с името и адреса на лицето, което е закупило куче или котка. 

Друга поправка предвижда да се конфискуват животни, малтретирани от собствениците си.

Поправките в двата закона ще се подложат на обществен дебат, преди да се внесат за разглеждане в Министерския съвет.

#котки #микрочип

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"