Горан Брегович изправи на крака публиката в София

Горан Брегович изправи на крака публиката в София
Снимка: Уикипедия
A A+ A++ A

В петък вечерта балканската мегазвезда Горан Брегович вдигна публиката в зала “Арена Армеец” на крака.

Брегович пя пред бългасрката публика заедно със своя Оркестър за сватби и погребения. Още преди концерта той обеща да вдигне залата на крака с парчета от новия си албум “Шампанско за роми”.

Освен вечните хитове от тандема му с Костурица и редица други авторски песни, звездата изпълни и част от най-новите си парчета, именно от този албум, който самият Брегович определя като реверанс към самобитния талант на ромите, повлиял редица музиканти като него самия.

Горан Брегович едва ли има нужда от представяне на българската аудитория – всеки, който е имал шанса да се докосне до някоя от изявите му на живо, е останал с незабравими спомени от нея. След изключителния успех пред препълнената зала “Арена Армеец” през 2012 година, самият той изрази желание и този път концертът му да се състои в тази зала.

С балкански корени, с идеи, обърнати към 21 век, към който се е отправила с пълна сила, музиката на Горан Брегович обединява звуците на циганските духови инструменти и българската традиционна полифония, звуците на китара и традиционните ударни инструменти с интересен рок акцент – и всичко това под акомпанимента на разбушувалите се звуци на струнните инструменти и дълбоката сонорност на мъжкия хор, създавайки музика, която душата на слушателя инстинктивно разпознава, а тялото възприема като непреодолим позив за танци.

Всеки един от албумите му се радва на невероятен успех – първите в бивша Югославия, а последвалите – по цял свят. С групата от младежките си години - „Бело дугме“, поставя нови стандарти при изпълненията на живо, а постепенното съчетаване на рока с етно елементи го превръщат впоследствие в Посланик на Балканската музика по света. Съвместната му работа с режисьора Емир Костурица ражда шедьоври с композиции към филмите „Циганско време“, “Ъндърграунд” и “Аризонска Мечта”. През 1995 г. Музиката към “Ъндърграунд” е удостоена със Златна палма на Филмовия фестивла в Кан.

#Горан Брегович #Брегович

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"