Светът отбелязва Международния ден срещу цензурата в интернет

Светът отбелязва Международния ден срещу цензурата в интернет
Заедно с журналистите нет гражданите опитаха да провалят цензурата, но в замяна на това платиха висока цена, смятат от „Репортери без граници“. Снимка: www.bocatics.org
A A+ A++ A

2011 г. „ще остане като година с безпрецедентно насилие“ срещу активните граждани в глобалната мрежа със смъртта на петима от тях и арестуването на над 200, се отбелязва в доклад на „Репортери без граници“ по повод Международния ден срещу киберцензурата.

Според организацията за защита на свободата на медиите „2011 г. ще остане като година на безпрецедентно насилие срещу нет гражданите. Петима от тях бяха убити, докато изпълняваха мисия по информиране. Близо 200 ареста на блогъри и на нет граждани бяха регистрирани през 2011 г., което е повишение с 30% спрямо предишната година“, се казва в комюнике на организацията, цитирано от АФП и БГНЕС.

„През 2011 г. „нет гражданите“ бяха в сърцевината на политическите промени, които засегнаха арабския свят. Заедно с журналистите те опитаха да провалят цензурата, но в замяна на това платиха висока цена“, смятат от „Репортери без граници“.

В Сирия „към днешна дата в затвора се намират над 120 нет граждани“, се отбелязва в доклада, според който „сляпото насилие“ в тази страна може да увеличи техния брой.

Бахрейн и Беларус бяха включени тази година в списъка на страните „врагове на интернет“, съставен от „Репортери без граници“, а Венецуела и Либия са изключени от списъка на страните „под наблюдение“. В него продължава да фигурира Франция, към която тази година се присъединяват Индия и Казахстан.

„Направените промени в списъка отразяват неотдавнашното развитие в областта на свободата на информацията в мрежата“, подчертава „Репортери без граници“ в доклада си за 2012 г. за враговете в интернет.

Бахрейн и Беларус се присъединяват към Саудитска Арабия, Мианмар, Китай, Северна Корея, Куба, Иран, Узбекистан, Сирия, Туркменистан и Виетнам - страни, в които „често има проблеми с достъпа, остро филтриране на съдържанието, преследване на кибердисиденти и онлайн пропаганда“.

Границата „между наблюдението и филтрирането“ е тънка за потребителите, които си служат с интернет, за да защитават гражданските права и свободата на словото, посочва организацията.

Паралелно с упражняваното насилие в диктатурите обаче има и страни, смятани за демократични, които „продължават да се поддават на изкушенията, свързани със сигурността, или да вземат непропорционални мерки за защита на авторското право“.

„Нараства натискът върху техническите посредници, стимулирани в някои страни да играят ролята на полицаи в мрежата. Компании за наблюдение се превръщат в новите наемници в една истинска надпревара в онлайн въоръжаването“, отбелязва „Репортери без граници“.

В списъка на страните под наблюдение влизат още Австралия, Южна Корея, ОАЕ, Египет, Еритрея, Франция, Индия, Казахстан, Малайзия, Русия, Шри Ланка, Тайланд, Тунис и Турция.

Организацията подчертава също така, че някои страни прилагат друга форма на цензура в мрежата като Пакистан „който неотдавна стартира обществена поръчка за създаване на национална система за филтриране в мрежата, сравнима с голяма електронна стена“.

По повод Международния ден срещу киберцензурата „Гугъл“ и „Репортери без граници“ трябва да връчат наградата „Репортери без граници на Нет Гражданина“, която беше присъдена през 2011 г. на Аструбал, съосновател на тунизийския блок Nawaat.

#свободата на словото #авторско право #блогър #доклад #мрежата #цензура #насилие #интернет #Репортери без граници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »