Путин похвали Тръмп

Путин похвали Тръмп
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин похвали днес американския президентът Доналд Тръмп, но изрази разочарование от американската политическа система, която според него "се самоизяжда", предадоха Асошиейтед прес и ТАСС, цитирайки обширно телевизионно интервю на Путин. Запитан дали е разочарован от Тръмп, Путин казва, че не изпитва такова чувство и има много положително впечатление от американския президент, с когото се е срещал в кулоарите на международни срещи на върха миналата година. Путин определи Тръмп като човек с когото може да се общува лесно и с когото може да се търси компромис.

Руският президент допълни, че е разочарован не от американския си колега, а от американската политическа система, която според него "е показала неефективността си и която се самоизяжда". В интервюто за документалния филм "Световен ред 2018" Путин засяга широк спектър от въпроси. Той говори за отношенията между Запада и Русия, за санкциите срещу Русия, за рисковете от ядрена война, за Сирия, за Украйна, за анексията на Крим, за себе си, посочва ТАСС.

За отношенията със Запада руският президент изрази увереност, че за другите страни е много по-целесъобразно да сътрудничат с Русия, вместо да ѝ се противопоставят. Путин определи антируските санкции като нечестна конкуренция, но припомни, че до подобни методи се е прибягвало и в миналото.

По темата за риска от ядрена война Путин изрази надежда, че в света повече никога няма да се използва ядрено оръжие.
Той предупреди, че ако някой вземе решение да унищожи Русия, тогава за Русия ще възникне законното право да отвърне. "Да, за човечеството това ще бъде глобална катастрофа, за света това ще бъде глобална катастрофа. Но аз като гражданин на Русия и глава на руската държава искам да задам въпроса: Защо ни е такъв свят, ако в него няма да я има Русия?", каза Путин.

За Сирия Путин каза, че там Русия е вървяла по своя път и това е дало резултати и то положителни резултати за всички.
Припомняйки събитията в Украйна от февруари 2014 г., довели до отстраняването на проруския президент Виктор Янукович, Путин ги нарече "държавен преврат". Той разказа нещо, което по думите му не е било казвано досега. По онова време към Русия се обърнали американските й партньори и поискали от Москва да направи така, че Янукович да не прибегне до намесата на армията и украинската опозиция да се изтегли сама от площадите и административните здания и да пристъпи към изпълнението на постигнатото споразумение за нормализиране на ситуацията. Русия казала тогава "Добре". Но няколко дни след това беше извършен държавен преврат, каза Путин. Вашингтон тогава изцяло подкрепи онези, които го извършиха, допълни Путин. В отговор на въпрос дали за първи път тогава САЩ са излъгали Русия, Путин отговори: "Така грубо и нагло - може би, за първи път."

За анексията на Крим Путин каза, че не се е съмнявал, че ще последват санкции срещу Москва. По въпроса за Крим - на едната страна на везните беше съдбата на милиони хора, които искат да се върнат в Русия, а на другата - усложняването на отношенията ни с другите страни, каза Путин и добави, че първото е било далеч по-важно от второто.

За себе си Путин каза, че отдавна е привикнал с оценките на западни експерти, че е злодей. Той каза, че негов ориентир, от който няма да се отклони, са интересите на Русия и на руския народ. Путин описа себе си като оптимист и каза, че в Русия всички са такива и очакват най-доброто в бъдеще.

#Путин #Тръмп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"