НС отхвърли президентското вето за промени в Закона за банковата несъстоятелност

НС отхвърли президентското вето за промени в Закона за банковата несъстоятелност
A A+ A++ A

Мнозинството в парламента отхвърли президентското вето върху текстове от промените в Закона за банковата несъстоятелност с автори Йордан Цонев, Хамид Хамид и Делян Пеевски от ДПС.

Ветото подкрепиха 40 депутати /БСП и "Воля"/, против бяха - 129/ ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС.

Държавният глава наложи вето на три параграфа от Преходните и заключителните разпоредби на закона с указ от 21 февруари 2018 година.

Според вносителите целта на закона е да се попречи за вторичното разграбване на КТБ, а според президента - със задна дата се обезсилват всички сделки като цесии и прихващания по време на специалния надзор в банката преди обявяването ѝ в несъстоятелност.

Сред мотивите си авторите са посочили и попълване на масата на несъстоятелността на банката с 1,4 млрд. лв.

Ако това не се е случило, когато банката беше обявена в несъстоятелност, как сега, три години и половина по-късно, ще стане, възрази Тодор Байчев от БСП.

Препотвърдените днес от НС изменения дават възможност за ретроактивно, обратно действие, на норми, за да бъдат обявени за нищожни редица цесии, при които вложителят се е споразумял с длъжника на банката, който е кухо дружество, и последният е поел неговото вземане, без обаче да е платил.

Според законодателите "недействителна по отношение на банката и на кредиторите на несъстоятелността е всяка сделка, при която вземане с произход от банката е прехвърлено на трето лице /независимо от броя на прехвърлянията/, ако в резултат на тази сделка в патримониума на лицето, разпоредило се с вземането, не е постъпило в разумен срок имущество - парични средства или актив /различен от вземане за цена по сделка/, съразмерно на прехвърленото вземане".

Хамид Хамид отбеляза, че държавният глава като цяло подкрепя целта на законопроекта, но посочва, че тя трябва да се постигне с конституционносъобразни средства. ДПС обаче счита, че предложените от тях разпоредби отговарят както на основния закон на държавата, така и на закона за нормативните актове, който описва случаите на ретроактивно действие.

От партията заявиха, че вече имат конкретната информация от финансовото министерство в числа и ще я предоставят на президента и на обществото.

Колегата му от левицата Байчев коментира, че, ако някои сделки са извършени с измама, могат да бъдат атакувани и по действащото законодателство и затова новите поправки са излишни. С проекта се игнорира, че след обявяването на банката във фалит, цялата отговорност за опазване на имуществото ѝ е на БНБ и не може това, което са направили отговорните лица или не са направили, да служи като мотив за ретроактивност, посочи той. Ако се приемат промените, ще може да се иска разваляне на частни сделки и това ще е лош сигнал към инвеститорите, предупреди депутатът.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов припомни, че това е третият законопроект, който цели да обезпечи възможността синдиците, респективно кредиторите, да направят така, че масата на несъстоятелност да бъде попълнена в максимална степен.

Спецификата на самото производство за несъстоятелност е често връщане на датите назад, за да се гарантира осребряване на имуществото и попълване на масата на несъстоятелността, разясни той. И добави, че Конституционният съд е потвърдил, че в това производство трябва да доминира справедливостта, затова е убеден, че предложеното решение е принципно и затвърждава процесуалната възможност съдът да може да разглежда претенциите на синдиците, както и да се запази статутът на неправилно заличените обезпечения.

Колегата му Делян Добрев се поинтересува къде при дебата са депутатите от БСП и отново върна темата за връзка на БСП и нейни депутати с фалиралата банка, с отправка към Елена Йончева.

#НС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »