Германия: Сърбия да признае Косово, ако иска в ЕС

Германия: Сърбия да признае Косово, ако иска в ЕС
A A+ A++ A

Признаването на независимостта на Косово от Сърбия е ключово условие, ако Белград иска да се присъедини към Европейския съюз. Това заяви германският външен министър Зигмар Габриел на съвместна пресконференция с косовския премиер Рамуш Харадинай.

„Ако Сърбия иска да стане член на ЕС, върховенството на закона е основно условия, както и приемането на косовската независимост“, каза ръководителят на германската дипломация, цитиран от БГНЕС.

„Това е главното условие, за да се присъедини към Европа“, подчерта Габриел и добави, че е изпратил по-рано същото послание на властите в Белград.

Сърбия се надява да се присъедини към Съюза през 2025 г., датата определена от Брюксел в публикуваната неотдавна стратегия, която предвижда включването на Западните Балкани към общността, отбелязва Ройтерс. Сръбските власти се надяват, че признаването на Косово няма да бъде ключово условие за членството. Министърът на отбраната Александър Вулин заяви, че Белград и Прищина трябва да разделят Косово.

Габриел заяви, че Германия ще помогне на Косово да бъде признато от петте държави в ЕС, които още не са сторили това – Испания, Румъния, Кипър, Гърция и Словакия. Причината е, че те се притесняват от териториални претенции от съседни държави или отцепване на територии. Косово обяви независимост на 17 февруари 2008 г. Тя е призната от САЩ и повечето държави от ЕС.

#Косово #Сърбия #Европейския съюз #Зигмар Габриел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"