Екоминистърът не е притеснен от протестите за бъдещето на Пирин

Екоминистърът не е притеснен от протестите за бъдещето на Пирин
A A+ A++ A

Не се притеснявам от протестите срещу втори лифт в Банско – това е демокрация. Това каза пред журналисти министър Нено Димов след учредителното заседание на Съвета на учените към министъра на околната среда и водите.

По думите му не би могъл да се притеснява от демокрацията, а напротив - живял съм в други времена, когато не можеше да има протести, каза той, цитиран от агенция "Фокус".

Ще търся баланса между опазването на околната среда и икономическото развитие, повтори позицията си екоминистърът. 

 

Относно предложението на алпиниста Боян Петров за допълване на текста в Плана за управление на Пирин за изграждането на водохващане само за питейни и битови нужди Нено Димов коментира, че то не може да помогне в посоката, в която е дадено към Плана за управление, защото по принцип е план, който трябва да дава режими.

„Когато говорим за този тип предложения, трябва да бъдат отнесени към общите устройствени планове или Специализирания подробен устройствен план, който трябва да бъде направен и подлежи на екологична оценка и на такава за съответствието. Отправена там, тази идея може да намери решение. Не съм запознат толкова добре със ЗУТ, за да мога да отговоря категорично“, коментира той и уточни, че трябва да се прави разлика между тези два плана.

„Единият е план за управление, който дава режими, а другият е специализиран подробен устройствен план, който дава основата за строителство и подлежи и на екологична оценка, и на оценка за съответствието“, обясни Нено Димов.  

#втори лифт #Банско #Нено Димов #протести

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »