Юнкер: България е вдъхновяващ пример за Западните Балкани

Юнкер: България е вдъхновяващ пример за Западните Балкани
A A+ A++ A

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви днес пред ЕП, че България е вдъхновяващ пример за Западните Балкани.

„Българските 6 месеца ще са от изключително значение за ЕС. Посетих България и установих, че тя е добре подготвена за него“, каза той и подчерта, значението на европейско сътрудничество по въпросите на миграцията и дигитализацията. Според Юнкер България е доказвала, че може да изгражда мостове между ЕС и страните от Западните Балкани.

„България е предопределена за такава роля. Тя добре познава региона и е преминала през трудни процеси. Винаги давам за пример България, която е постигнала значителни успехи – отлично се справя с дълга и бюджетния дефицит, за разлика от много други държави. Това са отлични предпоставки за присъединяване към чакалнята на еврозоната“, каза председателят на ЕК.

„България може и ще бъде източник на вдъхновение за страните от Западните Балкани. Затова с право българският премиер нарежда отношенията си с тях като приоритет“, подчерта Жан-Клод Юнкер.

„Искам да отправя посланието към държавите от Западните Балкани, че присъединяването към ЕС не е нещо естествено, а трябва да бъде извоювано с много усилия. Всички конфликти трябва да бъдат уредени преди присъединяването им към ЕС. Страните от Западните Балкани заслужават реална европейска перспектива. Присъединяването им към Съюза няма да се състои до края на този мандат на тази Еврокомисия, защото те не отговарят на необходимите условия. Те трябва да направят нужните реформи“, категоричен е Юнкер.

"Уверен съм, че България ще си свърши добре като председател. Бойко Борисов е доказан европейски демократ. Успехът на едно председателство не зависи от големината на дадена държава, а от волята на нейните лидери. България и Бойко Борисов проявяват воля за постигането на успех на това председателство", категоричен е председателят на ЕК.

#Жан-Клод Юнкер #ЕП #пример #Западните Балкани

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »