Защо грипа зачестява в студа?

Защо грипа зачестява в студа?
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Учени доказаха, че при комбинация от много ниски температури и ниска влажност на въздуха щамовете на инфлуенца вируса, причинител на грип, буквално благоденстват.
Това обяснява стандартно наблюдавания пик на разпространение на грипа през най-студените и сухи зимни месеци, а не през също студените, но влажни периоди на късната есен и ранната пролет.

Вирусните частици, предизвикващи грип, са изградили съвършена система за оцеляване при неблагоприятни условия на средата, като най-ефективни са те при студено и сухо време. Научните наблюдения показват,че при такива условия протеиновата капсула, обграждаща вирусната частица придобива най-компактна и устойчива структура. Така вирусът не само е най-издръжлив на неблагоприятни влияния, но и най-лесно се разпространява в околната среда.

За пиковото разпространение на грипното заболяване при студено и сухо време има още няколко отчетливи причини. Факт е, че при такива атмосферни условия прекарваме по-голяма част от времето си на закрито в претоплени помещение, където въздухът е допълнително изсушен. Това води до блокиране нормалната секреция на лигавицата на дихателната система.

#студено #грип

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"