Франция платила 360 000 евро за бързото завръщане на премиера в Париж

Франция платила 360 000 евро за бързото завръщане на премиера в Париж
A A+ A++ A

Френската хазна е похарчила 350 000 евро за наемането на самолет за френския премиер Едуар Филип и съпровождащата го делегация при завръщането й от Нова Каледония през Япония. Това съобщават радио "Франс енфо" и БГНЕС, позовавайки се на неофициални данни за държавните разходи. 

На 5 декември Едуар Филип и делегацията му се връщали от Нова Каледония с военно-транспортния самолет "Еърбъс А340" на френските ВВС. След междинно кацане в Токио бе взето решение да се наеме по-бърз и по-удобен самолет от същия модел, но пътнически и клас лукс. Според източници от Матиньонския дворец, (където е премиерската канцелария), това е било направено, за да се върне по-бързо премиерът в Париж, защото трябвало да води заседание на Съвета за отбрана. Обикновено заседанията на този съвет се водят от президента Еманюел Макрон, но същия ден му започвало посещението му в Алжир.

Самолет А340, предназначен за 100 пътници, бе нает от специализираната компания Aero Vision. Повече места в него са били заети от правителствената делегация и видни бизнесмени. На 6 декември самолетът се приземил на парижкото летище „Орли“ два часа по-рано от следващия го самолет на ВВС, който при това летял празен.

Делегацията на Едуар Филип включвала 69 души. За наема на самолета били платени 360 000 евро, което значи, че за полета от Токио са платени по 6000 евро за всеки член от делегацията. Матиньонският дворец отбеляза в тази връзка, че „като цяло разходите за тази визита на Едуар Филип в Нова Каледония са били с 30% по-малко от разходите за аналогична визита през 2016 г. на тогавашния премиер Манюел Влас“. 

#самолет #Едуард Филип #Япония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »