Пациентки организации предлагат мерки за Мораториума на иновативни терапии

Пациентки организации предлагат мерки за Мораториума на иновативни терапии
A A+ A++ A

С оглед на засилващото се обществено напрежение от Пациентски организации "Заедно с теб", Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата "Усмихни се", Алианс на трансплантираните и оперираните АТО "Бъдеще за всички", Асоциация на пациентите със сърдечно-съдови заболявания, предлагат на институциите мерки относно Мораториум на иновативни терапии в Закона на бюджета на НЗОК за 2018 г.

Според действащото законодателство не могат да се правят поправки по същите текстове в Закона за бюджета на НОЗК за 2018 г. три месеца след приемането му.

Организациите предлагат: "Спешно приключване до края на 2017 г. на преговорите на НЗОК за отстъпки с Притежателите на разрешение за употреба на лекарства за одобрените от комисиите 32 иновативни молекули, за да могат да влязат в Позитивната листа на НЗОК за 2018 г. и да изчакат падането на Мораториума. Забавянето на преговорите ще забави осигуряването на лечението на пациентите, нуждаещи се от иновативни терапии. По наша информация тези преговори са замразени."

"Специализираната Комисия за одобряване на нови терапии, предлагана от Министерство на здравеопазването, да заработи временно и палиативно, докато изтекат трите месеца, изисквани от законодателството за промени в гласувания закон", обясняват те.

"Бихме приели реимбурсирането на тези молекули, които се покриват от здравните фондове на 9 европейски държави като условие, тъй като повечето от тези, които кандидатстват в НЗОК отговарят на това изискване", допълват пациентските организации.

Пациентските организации изразяват категоричност относно осигуряването на лечението с иновативни терапии на всички пациенти, които се нуждаят, независимо от заболяванията. Както за тези, за които няма съществуващо лечение, така и за тези, на които наличните терапии не помагат.

#НЗОК #Закона за бюджета

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »