Предстоят тежки преговори, предупреди ЕС Лондон

Предстоят тежки преговори, предупреди ЕС Лондон
A A+ A++ A

Основните лидери на ЕС обявиха, че втората фаза от преговорите за Брекзит ще бъде още по-тежка, пишат британските вестници "Гардиън" и "Индипендънт".

По-рано днес евролидерите дадоха зелена светлина за започване на втора фаза от преговорите за Брекзит.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви след края на последната среща на върха на ЕС за тази година, че втората фаза от преговорите ще бъде "дори по-тежка". Тя приветства "единството" на 27-те страни членки, както и френският президент Еманюел Макрон, който също бе на пресконференцията с канцлера.

Макрон поясни, че са успели да запазят целостта на единния пазар и съгласуваност с "нашите правила".

Според двамата политици решението за пристъпване към втората фаза представлява значителен напредък.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също дадоха съвместна пресконференция.

Туск разкри, че съюзът започва "проучвателни контакти" с Великобритания за отношенията след Брекзит. Преговорите, по думите му, ще започнат през следващата година.

Започването на втората фаза от преговорите нямаше да бъде възможно без единството на ЕС, работата на главния преговарящ за ЕС Мишел Барние и конструктивните усилия на премиера на Великобритания Тереза Мей, каза Туск.

Според него целта на Мей да се сключи окончателно споразумение до март 2019 г. е "реалистична", но преговорите ще бъдат "драматично различни" от първата фаза.

Той призова за запазване на единството и "повече яснота за тяхната (Великобритания) визия".

Юнкер изрази увереност споразумението за Брекзит да бъде одобрено от Европейския парламент и Лондон. Той обеща да работят с "нашите британски приятели". Юнкер е "убеден", че споразумението може да бъде ратифицирано до октомври 2018 г.

Истинските преговори по втората фаза ще започнат от март 2018 г. Не мога да кажа кога ще приключат, добави той.

#ЕС #Брекзит #Еманюел Макрон #Доналд Туск #Жан-Клод Юнкер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"