Русия и Египет преговарят за АЕЦ и доставки на ядрено гориво

Русия и Египет преговарят за АЕЦ и доставки на ядрено гориво
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин и неговият египетски колега Абдел Фатах ал Сиси подписват споразумение за изграждането на атомна електроцентрала в Египет и доставки на ядрено гориво, според документ, предоставен от Кремъл, съобщава "Ройтерс".

Путин е на срещна с ал Сиси в Кайро за сътрудничество и разговори във връзка с напрежението в Близкия изток след решението на Вашингтон да признае Йерусалим за столица на Израел.

Посещението на Путин отразява нарастващите връзки между Русия и Египет, втория по големина получател на американска военна помощ след Израел и стратегически партньор на САЩ в Близкия изток заради контрола над Суецкия канал.

Путин, който лети за Турция след Кайро, за кратко посети руска база в Сирия, преди да пристигне в Египет и нареди руските сили да започнат изтегляне от Сирия след двугодишната военна кампания.

Очаква се Путин и Сиси да подпишат двустранни споразумения, включително за Египетската атомна електроцентрала "Дабаа" и да обсъдят възможно най-скоро възобновяването на руските полети до Египет, съобщава говорител на президента пред държавната информационна агенция "Мена".

През 2015 г. Москва спря гражданския въздушен трафик за Египет, след като терористи свалиха руски пътнически самолет, излязъл от туристическия курорт Шарм ел-Шейх, убивайки 224 души на борда.

Посещение е свързано и с отказа на правителството на САЩ през август да предостави помощ от 95,7 млн. долара на Египет и да отложи други 195 млн. долара поради неуспеха на страната да постигне напредък в областта на правата на човека и демократичните норми.

#Владимир Путин #Абдел Фатах ал Сиси #атомна електроцентрала #Русия #Египет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »