В Германия продават бесилки за "мамчето" Меркел

В Германия продават бесилки за "мамчето" Меркел
A A+ A++ A

Прокуратурата в германския град Кемниц потвърди, че са се отказали от разследване на социален клуб, който е продавал миниатюрни бесилки с прикачени бележки към тях, на които пишело "Запазено за Ангела "Мамчето" Меркел" и "Запазено за Зигмар "глупака" Габриел", съобщава "Дойче веле.

Меркел е канцлер на Германия, а Габриел е вицеканцлер и действащ външен министър.

Бесилките за първи път са били забелязани през октомври 2015 г. на демонстрация в Дрезден, организирана от антиислямското движение ПЕГИДА, макар че разследващите са се съсредоточили върху обвиненията, че "патриотичен" социален клуб в град Нидердорф, малък град близо до Кемниц, искал да прави и продава реплики на бесилките за 15 евро.

От прокуратурата уточниха, че бесилките не представлявали "призив за извършване на престъпление", тъй като те са били само за продажба в клуба и са се предлагали на малък брой хора.

Нещо повече, бесилките не трябвало да се разбират буквално, а само като "символично желание за политическата смърт на назованите политици", уточняват германските прокурори, като добавят, че думите "мамче" и "глупак" показвали, че смъртните заплахи не били сериозни и че следователно бесилките трябвало да се разглеждат като изкуство.

Берлинският адвокат Кристиян Шерц е вбесен от формулировките на прокуратурата, определяйки ги като провал на върховенството на закона в провинция Саксония, където се намират Кемниц и Нидердорф.

#Меркел #Германия #Габриел #вицеканцлер #Пегида

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »