Дизайнерската дрога е достъпна до всички

Дизайнерската дрога е достъпна до всички
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Т.нар. дизайнерска дрога, която не попада в списъка със забранени вещества, е сравнително лесно снабдима чрез интернет, заяви пред БНТ директорът на Националния център по наркомании Пламен Попов.

Според него т.нар. "китайският чай" практически е достъпен за всеки младеж и дете.

Попов заяви, че употребата на наркотици от типа на "китайски чай" води до желания наркотичен ефект, но имат сериозни физически и психически последствия.

Той подчерта, че въпреки това в Европа са регистрирани смъртни случаи вследствие на употребата на тези наркотици.

Попов призова родителите да избягат от стигмата да търсят помощ за психически заболявания и проблеми със зависимостите.

Има превантивно информационни - центрове, психиатрии и трябва да се търси помощ, защото една психоза води до зависимости, нека родителите да търсят помощ, не са водят децата по баячки и гледачки, посочи той.

Попов подчерта, че приеманите интоксикирани пациенти първоначално показват нормалните белези на наркотична безпомощност, последвани от повишена агресия и психоза, която може да завърши фатално.

Най-тежка е аргесията и автоагресията, а може да се стигне и до внезапна смърт, обясни Попов и допълни, че се стига дотам, че пациент да потроши отделение.

Петьо Петков от сектор "Наркотици" към СДВР заяви, че родителите на децата, които употребяват и разпространяват дрога, обикновено научават последни за наклонностите на децата си.

"Децата се укриват добре, ако разпространяват. В други случаи родителите знаят, че децата им разпространяват наркотични вещества и ги прикриват", обясни той.

Петков отбеляза, че СДВР ежедневно задържа заподозрени в разпространение на наркотици, но отбеляза, че при малолетните разпространители тази дейност е най-често индивидуална и неорганизирана.

Шефът на Центъра по наркомании отбеляза, че децата често показват симптоми на зависимост - повишена нервозност, чувствителност към светлина. Той призна, че тези симптоми може да се сбъркат и с нормални за пубертета състояния.

Той подчерта, че е трудно зависимостта от и поведенческите проблеми при употребата на дизайнерска дрога да се поставят в една рамка.


#деца #Достъпна среда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"