Дизайнерска дрога убива децата ни

Дизайнерска дрога убива децата ни
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Ученици издъхват в съня си след употребата на дизайнерска дрога. Това са едни от основните версии за внезапната кончина на няколко младежи от началото на годината.

Последният случай е на абитуриента от врачанското село Борован. Твърди се, че часове преди да издъхне в съня си 18-годишният Кристиян Братоевски пушил от модерния "китайски чай".

Дрогата му дал негов приятел, който се снабдявал с нея от Бяла Слатина. Все още се очакват резултатите от аутопсията, която ще изясни точната причина за смъртта на тийнейджъра.

Опасната "дизайнерска" дрога става все по-популярна сред тийнейджърите. Заради ниската цена един от най-разпространените наркотици в момента е MDMB – шмика.

Тя се продава между 5 и 10 лева за доза, от която четирима младежи спокойно могат да се дрогират. Употребата му води до много тежки последствия за организма, дори до смърт.

"Една голяма част от тази нова дрога остава в тялото, което е много опасно", коментира пред "Монитор" Петьо Петков от СДВР.

По думите му такъв тип вещества предизвикват загуба за съзнание.

"Новата синтетика не може да се вкара в една рамка. Обикновено на пазара това е наречено билка - растителна маса, обработена с химикал. Ползват се най-различни маси, които добре абсорбират течности. Това е известно в Европа като "спайс". Хората, които го правят, не дозират правилно", обясни инспекторът.

Той препоръча на родителите за какви симптоми да следят, за да познаят дали децата им са имали достъп до такива вещества - понижаване на телесната температура, промяна на настроението, изтръпване на крайниците, при по голяма дозировка се стига до кома. От нея може и да не се излезе.Униформеният все пак успокои, че няма масов бум на продажбата на такива наркотици у нас.

#дрога #деца

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"