Чешкото правителство подаде оставка

Чешкото правителство подаде оставка
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Левоцентристкото правителство на чешкия премиер Бохуслав Соботка подаде оставка, отстъпвайки място за милиардера Андрей Бабиш, който спечели изборите миналия месец, позволявайки му да поеме управлението навреме за декемврийската среща на върха на ЕС, предаде Ройтерс. "Правителството одобри своята оставка, тя ще бъде връчена на президента още днес", каза Соботка пред репортери след редовното правителствено заседание, предаде ДАРИК.

Коалиционното правителство на оттеглящия се премиер беше първото от 15 години, което изкара пълен мандат. При неговото управление беше постигнат значителен стопански растеж, довел до намаляване на безработицата до най-ниското равнище от всички държави в ЕС и до най-ускореното повишение на доходите от десетилетие.

Уморени от традиционните политически партии обаче, на изборите гласоподавателите ги наказаха и предпочетоха извънсистемни кандидати, отбелязва Ройтерс.
 
Партията на Бабиш "Действие на недоволните граждани 2011" (АНО), която обеща да се бори с политическата корупция и да управлява държавата с бизнес подход, беше най-големият печеливш от тези промени в нагласите, въпреки че беше част от отиващия си кабинет заедно с Чешката социалдемократическа партия на Соботка и Християндемократическия съюз.АНО не успя да убеди никоя от осемте парламентарно представени партии да съставят заедно правителство. При това положение Бабиш реши да направи правителство на малцинството, което се очаква да бъде утвърдено от президента Милош Земан на 13 декември и веднага да встъпи в длъжност.

Това ще позволи на Бабиш да присъства на срещата на върха на ЕС на 14-15 декември, където основната тема ще бъде напредъкът в преговорите с Великобритания за излизането й от ЕС.

#оставка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"