Ангел Кунчев: Грипна епидемия няма у нас

Ангел Кунчев: Грипна епидемия няма у нас
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A



Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, заяви че не са регистрирани епидемични щамове на грип в страна.

А в отделни аптечни вериги наистина са свършили противогрипните ваксини, за което сигнализираха пациенти, лекари и фармацевти преди дни.

Кунчев поясни пред БНТ, че в последните 2-3 години има глад за ваксини в Европа, не само за грипни. А преди 2 години в Америка дори е имало държавна томбола, поради голямото търсене на ваксини.

Епидемиологът още призна, че ваксините не са лекарства, което е лошо: "Всичко е на свободния пазар. Това, което сме поръчали, ще го получим след година, година и половина. Дано това да е тенденция. Ако тя продължи през следващите години, е добре, защото много хора ще са предпазени. За момента ситуацията е спокойна, имаме всички ваксини по клендар".

Радостната новина, която той обяви е, че няма случаи на грипни епидемии у нас: "Знаете, че минаха няколко вълни. До момента няма случай на отделен изолиран грипен вирус. Същото е и в Европа. Когато се появи някъде по-сериозно и ние ще можем да правим по-сериозни прогнози".

Предполага се, че можем да очакваме по прогноза на СЗО два вируса, които са се проявили в Южното полукълбо - или Хонконг H3N2, или Мичиган H1N1.

#грип #епидемия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"