Засега Германия отлага предсрочния вот

Засега Германия отлага предсрочния вот
A A+ A++ A

На този етап Германия няма да провежда предсрочни избори след провалилите се проучвателни преговори между консерваторите, свободните демократи и Зелената партия.

Това стана ясно от извънредната пресконференция на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер.

Местни медии спекулираха, че след завършилите с провал тази нощ преговори страната ще отиде на предсрочни парламентарни избори. Дори представител на Зелената партия обяви, че вероятно предсрочният вот ще е около Великден.

Но Щайнмайер даде възможност на диалога. Той призова всички партии да се опитат да формират коалиция в близко бъдеще. Държавният глава показа с коментарите си, че иска да посредничи между партиите за постигане на споразумение, а не тласкане на страната към предсрочен вот.

Германия е изправена пред безпрецедентна ситуация, невиждана за последните 70 г., каза той и добави, че ще проведе разговори с лидерите на всички партии, както и с германските институции. Щайнмайер подчерта, че всички партии имат отговорност да се опитат да формират правителство възможно най-скоро.

"Предварителните разговори за сформиране на правителство не дадоха резултати. Тази ситуация поставя политическите партии пред още по-големи предизвикателства", изтъкна президентът след среща с Ангела Меркел.

Свободната демократическа партия напусна преговорите малко преди полунощ в неделя. Лидерът на партията Кристиан Линднер заяви, че "няма обща база на доверие" между преговарящите партии. Партията подчерта, че не могат да постигнат компромис по ключови въпроси като намаляване на данъците, намаляване на администрацията и образователната политика.

Канцлерът Ангела Меркел се консултира с президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

Двамата са обсъдили различни варианти, включително предсрочни избори, правителство на малцинството и дори "голяма коалиция" между консерваторите и социалдемократите, според "Шпигел". Но Социалдемократическата партия днес отново повтори, че ще остане вопозиция и че не се безпокои от нови избори.

Лидерът на социалистите Мартин Шулц подчерта, че партията му не е готова да участва в коалиция с християндемократите на Меркел. Политикът поясни, че след участието в предишната коалиция Социалдемократическата партия е получила "червен картон".

В такъв случай Меркел може да се опита да управлява с малцинство. Но това може да е в полза на опозицията, тъй като те ще разглеждат правителството като нестабилно. 

 

#Германия #Франк-Валтер Щайнмайер #Великден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"